В България има потенциален риск от епидемични взривове на заболявания, като морбили, полиомиелит, хепатит и туберкулоза. Това заяви

...
В България има потенциален риск от епидемични взривове на заболявания, като морбили, полиомиелит, хепатит и туберкулоза. Това заяви
Коментари Харесай

Експерт: Има потенциален риск от епидемични взривове на заболявания, като хепатит и туберкулоза

В България има потенциален риск от епидемиологични гърмежи на болести, като морбили, полиомиелит, хепатит и туберкулоза. Това съобщи в изявление за БТА д-р Момчил Баев, председател и създател на Фондация " Астра Форум “. Според него повода за това е ниският имунизационен обсег на имунизация на бежанците от Украйна.

" У нас имаме 100 000 украински бежанци, от тях 40 000 са деца, а огромна част от тях нямат сложени нужните ваксини “, сподели лекарят. Той моли към общопрактикуващите лекари да одобряват оптимален брой украински деца и да стартират слагането на нужните имунизации съгласно българския имунизационен календар, с цел да могат да тръгнат на учебно заведение при започване на образователната година.

Доктор Баев предвижда, че в края на септември ще има внезапно нарастване на заболелите от ковид у нас.  " Заболеваемостта от COVID-19 се повишава доста стръмно по кривата нагоре. Това значи, че се движим към пик на тази вълна, която се развива сега. Особено рисково и предстоящо от мен е да се случи към две седмици след 15 септември, когато децата тръгнат на учебно заведение или детски градини, и хората са се завърнали от почивките си “, добави медикът.

По думите му на този стадий няма данни коронавирусът да мутира и да става по-тежък, само че новите подварианти на Омикрон ВА4 и ВА5 са част от филогенетичното дърво на болестта. Лекарят изясни още, че заетостта на болнични и интензивни кревати сега е ниска и болничната система има задоволително свободен потенциал да обслужва пациентите. Според него обаче би трябвало да се мисли в посока на " ограничения, с които да ограничим заболеваемостта ".

" Ваксините са по-устойчивото средство за предотвратяване от заболяване или предотвратяване от по-тежкото протичане на болестта “, сподели още доктор Баев. И разгласи, че през есента се чакат нови разновидности на РНК ваксините- Модерна и Пфайзер, " които ще бъдат с малко по-разширен обсег и ще включват повече подвидове на Омикрон “.

Според него въвеждането на маски в някои публични места и другите краткотрайни противоепидемични ограничения са нужни, поради ниското имунизационно покритие против заболяването в страната. " Гражданите отхвърлиха да се имунизират в огромната си част, само че в това време ние би трябвало да имаме средства за предотвратяване на популацията, тъй че в случай че отхвърляме имунизациите, би трябвало да склоним глава пред краткотрайните противоепидемични ограничения, каквито са маските “, счита още ръководителят на Фондация " Астра Форум “.

Той е безапелационен, че е необходимо да се мисли авансово по какъв начин жителите да не стигат до болнично лекуване. Лекарят обясни, че " едно заболяване като COVID-19 постоянно протича с някакви затруднения, даже лекото боледуване. Понякога носи риск от  други затруднения, свързани с останалите органи и системи в тялото. Това е едно мултисистемно заболяване, не просто редовно “, акцентира медикът.

Доктор Баев добави, че в момента е най-хубавият миг за слагане на ваксина, точно тъй като броят на заболелите е относително невисок и няма разразила се зараза. " Желаещите да се имунизират могат да го създадат при общопрактикуващите лекари или в Регионалните здравни инспекции, където наложително се поддържат ваксини “, добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР